Każdy wie, że dieta ma ścisły związek z medycyną, a każda z nich jest indywidualnie dopierana pod kątem potrzeb, schorzeń i tym podobnych, występujących u pacjenta. Jaki mamy wybór? Jest ich kilka.
Pierwszym i szeroko znanym jest dieta medycyna chińska. Co to takiego? Dieta chińska, to dieta, która ma za zadanie przywrócić równowagę w naszym organiźmie. Dieta ta opiera się na symbolach pięciu żywiołów, a bazuje sie na pięciu smakach : słodkim, słonym, ostrym, kwaśnym, gorzkim, z czego słony i kwaśny są traktowane jedynie jako dodatki. Następną dietą, jest dieta w ofarciu o medycynę naturalną. Zasada jest bardzo prosta: odstawiamy używki, produkty przetworzone i sztuczne, a decydujemy się na wodę, warzywa, owoce, jogurty itp. Alternatywą dla dwóch powyższych opcji jest dieta medycyny praktycznej, czyli dieta ułożona przez specjalistów, ściśle przestrzegana, stosowana zazwyczaj podczas chorób przewlekłych. Ostatnią znaną dietą różniącą się nieco od innych jest dieta tybetańska. Co to takiego? Otóż, dieta tybetańska, to sposób odżywiania się, bazujący na zwyczajnej głodówce. Trwa ona osiem dni, jednakże aby nie ucierpieć na zdrowiu bo nie o to tutaj chodzi, trzeba się dobrze do niej przygotować. Już tydzień przed nią należy wyzbyć się z jadłospisu mięsa i tłuszczy. Następnie przez 8 dni należy spożywać jedynie “rosół tybetański” oraz pić duże ilości wody niegazowanej.
Bez względu na to na jaką dietę się zdecydujemy to bez wątpienia będzie to krok w stronę czegoś dobrego dla naszego organizmu i nas samych.